U sklopu događaja Europskog tjedna regija i gradova (European Week of Regions and Cities) 10. listopada 2023. u Brussels-u (Belgija) Grad Karlovac i GeotermiKA d.o.o. održali su radionicu pod nazivom Zajedno za tranziciju prema zelenoj energiji: Dobre prakse za održive i otporne energetske sustave (Together for green energy transition: Good practices for sustainable and resilient energy systems), sudjelovali su uz organizatore GeotermiKA d.o.o. i Grad Karlovac i partneri s University of Szczecin (Poljska) i Bronderslev Utilities (Danska), uz podršku Bioenergy Europe (EU) i European Geothermal Energy Council (EU).

Na ovom značajnom događaju koji svake godine se održava u organizaciji Europskog odbora regija i gradova (European Committee of the Regions), predstavnici organizatora i partnera predstavili su svoje aktivnosti na stvaranju otpornih energetskih sustava uz prezentacije koje su se temeljile na različitim aspektima održivih energetskih sustava. Poseban naglasak stavio se na primjenu zelenih rješenja u centralnim toplinskim sustavima i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Jedno od ključnih područja rasprave bila je proizvodnja energije iz solarnih izvora, gdje su sudionici razmijenili iskustva i inovacije usmjerene prema povećanju efikasnosti i održivosti solarnih instalacija. Dalje, vodikova energija, kao potencijalno revolucionaran izvor energije, također je bila na dnevnom redu, istražujući njezinu primjenu u promicanju zelenih energetskih sustava.

Uz navedene teme razgovaralo se i o geotermalnoj energiji, koja se smatra ključnim segmentom tranzicije prema održivoj energiji. Geotermalna energija bila je predstavljena kao ekološki prihvatljiv i pouzdan izvor. Razmatrane su prakse u eksploataciji geotermalnih izvora, koje mogu značajno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Ova radionica je predstavljala priliku za razmjenu iskustava i ideja između ključnih dionika u području zelene energije, a naglasak na zelenim rješenjima u centralnim toplinskim sustavima te proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, uključujući solarnu, vodikovu i geotermalnu energiju, pružio je dublji uvid u mogućnosti koje se pružaju za održivu i sigurnu energetsku budućnost.